Tendinţele de creştere a exporturilor se vor menţine şi în viitor

Valoarea exporturilor a crescut considerabil (+28%), în anul trecut, respectiv 28%, ridicându-se la 1,34 mlrd. USD , după ce în anul 2006 a scăzut cu 39,7 mln USD faţă de anul precedent.

„Regresul exporturilor în perioada 2005-2006 a fost cauzat direct de interdicţiile instituite de Federaţia Rusă la exporturile moldoveneşti de produse agricole şi alcoolice. Economia moldovenească nu a fost în stare să atenueze impactul embargoului impus de Federaţia Rusă la poziţiile tarifare care au dominat clar în structura exporturilor noastre pe această piaţă”, a constat expertul IDIS „Viitorul”, Viorel Chirliga, în cadrul dezbaterilor economice pe tema „Comerţul exterior al RM: scenarii de majorare şi de diversificare a exporturilor”, organizate sub egida Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”. 

„Economia Republicii Moldova este foarte deschisă (gradul de deschidere a economiei a depăşit 100%, spre deosebire de SUA – 20%, ţările dezvoltate ale Europei – 40%), dar problema exporturilor moldoveneşti este că se orientează în aceeaşi direcţie. Cele mai importante iniţiative care trebuie luate de Republica Moldova ar fi diversificarea produselor şi mărfurilor destinate exportului şi diversificarea pieţelor externe”, este de părere Veaceslav Ioniţă, coordonator de proiect IDIS „Viitorul”.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova, cea mai mare piaţă de desfacere pentru mărfurile moldoveneşti a continuat să fie Rusia (cu o cifră a exporturilor molodoveneşti de 232,7 mln USD), în pofida interdicţiilor impuse de aceasta. Federaţia Rusă a fost urmată de România cu o cifră de 211,2 mln USD.

O creştere semnificativă a exporturilor moldoveneşti s-a produs pe direcţia Germania şi Kazahstan, exporturile spre aceste destinaţii au înregistrat valori de 1,7 şi, respectiv, 1,9 ori mai mari, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

„Pe termen scurt şi mediu, creşterea exporturilor în Federaţia Rusă va deveni mai accentuată, fiind favorizată de reluarea exporturilor de băuturi alcoolice şi de majorarea exporturilor agricole”, a menţionat Viorel Chirliga.

Din grupurile de mărfuri exportate de agenţii economici din Republica Moldova, ponderea cea mai mare, în 2007, a revenit materialelor textile (276,3 mln USD). După ce s-au aflat în topul clasamentelor din 2000-2006, produsele alimentare, băuturile şi tutunul, au ocupat, anul trecut, poziţia a doua, la o diferenţă de doar 0,3 mil. USD faţă de materialele textile, constituind 276 mln USD. Au fost înregistrate creşteri şi la exporturile de produse vegetale, metale comune, maşini şi aparate, echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile, grăsimile şi uleiurile animale sau vegetale.
Consilierul economic al Ambasadei României în Republica Moldova, Ion Şerban, a spus că „creşterea cu 50% a exportului spre ţările Uniunii Europene, demonstrează o maturizare a companiilor moldoveneşti şi a creşterii calităţii produselor moldoveneşti – o direcţie bună care trebuie continuată. Anul acesta creşterea va fi cu circa 20% mai mare faţă de anul trecut”.

„Există încă mari rezerve neexploarate privind producţia industrială şi agricolă pentru export”, a menţionat Viorel Chivriga Un alt impediment pentru exportatori este cadrul de reglementare în domeniu, ce lasă de dorit. „De asemenea, restituirea TVA la export, pare mai mult o măsură de susţinere a bugetului de stat, decât a exportatorilor. Divizarea exportatorilor în subiecţi impozabili cu grad înalt de credibilitate, cu grad mediu de credibilitate şi cu grad mic de credibilitate pare o măsură discriminatorie faţă de aceşti agenţi economici”.

Reprezentantul Serviciului Vamal, Veaceslav Şveţ, susţine că „Serviciu Vamal lucrează asupra simplificării procedurilor ce ţin de export. Au fost optimizate procedurile de control şi vămuire a mărfurilor exportate prin introducerea ghişeelor unice la posturile vamale şi de trecere a frontierelor, prin concentrarea tuturor serviciilor abilitate asupra controlului şi monitorizării fluxurilor de mărfuri, instituirea sistemului informaţional în sistemul vamal şi altele”.

În opinia lui Ion Şerban, principalele măsuri pe care ar trebui să le întreprindă ţara noastră pentru extinderea exportului ar fi „crearea brand-urilor pentru produsele de o calitate foarte înaltă, care le-ar face cunoscute pe piaţa mondială, obţinerea certificatelor pentru produsele ecologice (produsele ecologice au preţuri de 3-4 ori mai mari decât celelalte produse), creşterea gradului de privatizare, deoarece oferă o posibilitate mai mare sectorului privat să se dezvolte, participarea la cât mai multe târguri internaţionale în scopul prezentării produselor moldoveneşti pe piaţa inetrnaţională, cunoaşterii concurenţilor de pe piaţa respectivă, promovării imaginii Republicii Moldova în exterior. Şi, cum o economie care nu atrage investiţii străine şi capital străin nu se poate dezvolta singură, mai ales în stadiul de tranziţie, Republica Moldova trebuie să acţioneze şi în această direcţie”.

Experţii IDIS „Viitorul” consideră că tendinţele în domeniul exporturilor, profilate în 2007, vor continua şi în anul curent, în ritmuri de creştere mai intense, datorită majorării volumului exporturilor de vinuri, creşeterii exporturilor agricole şi a produselor industriale, inclusiv a materialelor textile. „Creşterea exporturilor va fi facilitată suplimentar de suportul venit din industrie, unde apar primele semnale de ieşire din criză, din activităţile companiilor cu capital străin, care capătă tot mai mult „teren” în comerţul exterior al Republicii Moldova şi, suplimentar, beneficiilor ce le putem obţine graţie acordului CEFTA (Acordul de Liber Schimb Central European) şi sistemului GSP (Sistemul General de Preferinţă), trecute mai insistent la activ de companiile moldoveneşti”, susţine Viorel Chivriga.

Un alt factor, care va influenţa pozitiv evoluţia exporturilor, sunt preferinţele comerciale autonome acordate Republicii Moldova de către Consiliul de Miniştri al UE. Potrivit Regulamentului aprobat la 21 ianuarie 2008, o serie de produse agricole şi de origine agricolă (produse animaliere, grâu comun, orz etc.) vor putea fi exportate în Comunitate cu scutire de taxe vamale, în limitele contingentelor tarifare comunitare stabilite pentru Republica Moldova.

În opinia experţilor IDIS „Viitorul”, „toate aceste probleme, care constituie numai o parte din constrângerile existente în domeniul exportului, necesită a fi plasate în vizorul autorităţilor publice centrale pentru a fi luate în considerare la actualizarea documentelor de politici”.

Published in: on aprilie 14, 2008 at 1:26 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://olika.wordpress.com/2008/04/14/tendintele-de-crestere-a-exporturilor-se-vor-mentine-si-in-viitor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un comentariu