EFES Vitanta Moldova Brewery va investi 22 mln în dezvoltarea producţiei în anul 2008

 În anul 2008, Compania EFES Vitanta Moldova Brewery (EVMB) va investi 22 mil. USD în modernizarea şi reconstrucţia fabricii, pentru a reduce cheltuielile de producţie şi a spori calitatea produselor sale.

Suma investită, în acest an, constituie aproximativ 46% din totalul investiţiilor făcute pe parcursul anilor 2003-2007 (48 mil. USD), adică de la apariţa pe piaţă a companiei internaţionale EFES, şi de cca trei ori mai mult decât cele din anul trecut. Investiţiile cresc de la an la an, ceea ce demonstrează că compania este în continuă dezvoltare, atât la capitolul calitate, cât şi la cel al volumului de producţie. Astfel, în 2007 s-a investit suma de 8 mil. USD, iar în 2006 – 6,6 mil. USD.

Întrebat despre provenienţa investiţiilor, directorul general al companiei, Cem Guner, a răspuns că „o parte dintre acestea provin din profitul companiei de anul trecut, restul – din credite bancare. Banii investiţi vor fi recuperaţi pe parcursul unei perioade mai îndelungate de timp. Preţul la produse nu va creşte, deoarece compania îşi asumă această responsabilitate”.

Potrivit directorului operaţional al EVMB, Leonid Grigoriev, „cele mai mari investiţii vor fi repartizate pentru extinderea şi dezvoltarea secţiei de fierbere şi a secţiei de fermentare”. De asemenea, o parte importantă din investiţii va fi îndreptată spre renovarea secţiilor auxiliare. „Va fi mărită capacitatea de colectare a bioxidului de carbon, vor fi reutilate staţiile de transformatoare şi va fi devoltat sistemul de tratare a apei. O noutate în procesul de îmbuteliere este inspectarea sticlelor, care garantează îmbutelierea în sticle absolut curate, fără impurităţi, atât la suprafaţă, cât şi în interior”, a mai adăugat Leonid Grigoriev.

Pentru secţia de fierbere, fabrica a cumpărat un al doilea set de utilaje, de ultimă performanţă, în componenţa căruia intră şi instalaţia de fierbere Merlin, datorită căruia berea capătă un gust omogen, fiind înlăturate în totalitate componentele volatile care ar putea da erori de gust şi aromă. Capacitatea secţiei de fierbere se va dubla şi va ajunge la 240 mil. litri de bere, faţă de 120 mil. litri în 2007.

Datorită investiţiilor, va spori şi capacitatea de producere a secţiei de fermentare cu 50% faţă de anul trecut şi va constitui 180 mil. litri de bere. De asemenea, vor fi create condiţii pentru lărgirea sortimentului de produse. Directorul vânzări, Radion Melnic, a menţionat că „în 15-20 de zile vor apărea pe piaţă produse noi, care, de facto, sunt produse deja existente pe piaţă, dar într-o formă nouă de producere”. Sortimentul de produse al EVMB numără, în prezent, 8 varietăţi de produse: Chişinău Blondă, Chişinău Draft, Chişinău Aurie, Chişinău Specială Tare, Chişinău Winter Brew, Vitanta Premium Extra, Vitanta Premium Classic şi EFES.

Noile instalaţii vor avea un efect pozitiv şi asupra mediului ambiant. Bioxidul de carbon, rezultat în urma fermentării, va fi folosit în procesul tehnologic de producere a berii. De asemenea, va fi redus de aproape două ori şi consumul de energie. Datorită investiţiilor, practic, va fi redus factorul uman.

Astfel, EVMB va reuşi să acopere deficitul de bere ce se resimte în timpul verii. „Începând cu luna mai, după finalizarea întregului proces de renovare, EVMB va putea asigura la nivel de 100% cererea la bere pe tot parcursul anului”, a afirmat directorul operaţional al companiei.

Materia primă, folosită la producerea berii, este importată din Europa. Potrivit Nadejdei Onescu, şef control calitate, „malţul este selectat în funcţie de calitate, iar la noi, acesta nu corespunde cerinţelor necesare”.

Directorul financiar al EVMB, Lemi Guven, susţine că „EVMB este una dintre cele mai mari companii investitoare din Moldova şi deţine unul dintre primele locuri a contribuabililor mari din ţară. Compania a plătit în anul 2007 impozite în sumă de totală de peste 191300 mii lei, depăşind cu 23 la sută suma impozitelor din 2006 (cca 156000 mii lei)”.

Volumul de vânzări al EVMB s-a mărit cu 14% în 2007 faţă de anul 2006, astfel profitul companiei a crescut cu 30% în 2007.

„Atingerea standardelor internaţionale în ceea ce priveşte producerea berii, calitatea înaltă a produselor EVMB a făcut ca, în noiembrie 2007, berea Chişinău Blondă să fie premiată cu medalia de aur în competiţia European Beer Star, or. Nurnberg, din 700 de companii participante”, a menţionat Cem Guner.

Potrivit datelor prezentate de EVMB, în anul 2007 consumul de bere pe cap de locuitor a constituit 49 litri, iar piaţa berii a crescut cu 12% în raport cu anul 2006.

 

Autor: Olga CEBANU

Published in: on aprilie 9, 2008 at 11:16 am  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://olika.wordpress.com/2008/04/09/efes-vitanta-moldova-brewery-va-investi-22-mln-in-dezvoltarea-productiei-in-anul-2008/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Calitatea berii oricum ramane destul de proasta.


Lasă un comentariu