În următorii ani unul din trei moldoveni va avea calculator

  •  Valoarea pieţei de calculatoare este estimată la circa 100-120 milioane euro.
  •  Preţul unui calculator variază în medie între 600-1000 USD, iar a unui laptop – între 800-1000 USD.
  •  Ritmul de creştere a pieţei se va menţine şi în următorii ani.

Estimări

„În anul 2007 piaţa a crescut cu circa 40% şi acest ritm de creştere se va menţine şi în acest an, în timp ce cererea la laptop-uri se va dubla”, afirmă Alexandru Kim., managerul Departamentului Calitate al Companiei Nippon. „Lideri pe piaţa de calculatoare din Republica Moldova sunt brandurile HP, Samsung, Toshiba, Accer, Dell, Canon”. Principalele ţări din care se importă componentele, accesoriile şi chiar un procent mic (aproximativ 6-7%) de calculatoare asamblate sunt China, Taiwan. Importul este, însă, realizat şi prin intermediul unor ţări intermediare, cum ar fi Rusia, Ucraina, România.

„Piaţa de calculatoare din Republica Moldova a intrat într-o fază de stagnare, comparativ cu ultimii 2-3 ani. Piaţa creşte lent, cu 10% anual, cifră care se va menţine şi în perioada următoare”, este de părere directorul reţelei de magazine Logic Computers, Sergiu Prepeliţă.. De aceeaşi părere este şi administratorul Companiei Neuron, Eugen Roşca.

Şi valoarea pieţei de calculatoare este estimată diferit. Reprezentantul Nippon spune că „anul trecut valoarea pieţei s-a ridicat la 100 milioane de dolari SUA, iar în 2008 ar putea creşte cu 30-40 mln USD. În general, nu contează mărimea pieţei, ci dinamica acesteia. Cu cât piaţa se dezvoltă mai rapid, cu atât este mai atrăgătoare pentru investiţii şi noi jucători”. Eugen Roşca, însă, estimează piaţa la 120 milioane euro.

Statistici

Numărul de calculatoare personale la 100 de gospodării a crescut în anul 2007 de opt ori faţă de anul 2003. Dacă în 2003 la 100 de persoane reveneau 2,6 computere, apoi peste cinci ani 20,8. Într-o dezvoltare rapidă a fost şi „computerizarea personală„ Potrivit Ministerului Dezvoltării Informaţionale, în anul 2004 la 100 de persoane reveneau 3,4 calculatoare, iar în 2007 – 15,6.

Potrivit Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, după numărul de computere personale la 100 de locuitori, în anul 2005 Republica Moldova se plasa pe locul 71 din 206 ţări ale lumii şi respectiv locul 32 în Europa. Astfel, în Republica Moldova la 100 de persoane reveneau 10,3 calculatoare sau de aproape 3 ori mai mult decât în Ucraina şi doar cu 1 şi 1,8 mai puţin decât în România şi, respectiv, Rusia. Numărul moldovenilor, care deţin un calculator, este de 8 ori mai mic decât în Estonia, unde circa 86% din populaţie are în posesie acest bun.

Comparativ cu anul 2006, în 2007 numărul utilizatorilor de calculatoare a crescut mai bine de două ori. Dacă în 2006 doar 28,7% dintre utilizatori foloseau calculatoarele acasă, atunci în 2007, numărul acestora a crescut de 2,4 ori şi constituie 68,9%. Pe acest fond se semnalează o scădere cu 7,5% a utilizării calculatoarelor la Internet cafe (44,7% din utilizatori). S-a dublat utilizarea calculatoarelor la serviciu, ceea ce arată că a crescut şi numărul agenţilor economici care şi-au computerizat activitatea.

Clienţi şi posibilităţi

Circa 60 la sută dintre cumpărători pe piaţa de calculatoare sunt persoanele fizice, iar alte 40% persoanele juridice. „Comparativ cu 2-3 ani în urmă, cumpărătorii se dovedesc a fi mai exigenţi, mai informaţi, ceea ce face ca cererea să fie în cunoştinţă de cauză”, a subliniat Eugen Roşca. Este evidentă tendinţa de a achiziţiona calculatoare cât mai scumpe, ceea ce demonstrează că moldovenii au început să pună preţ şi pe calitate.

Astfel, omul este gata să scoată din buzunar în medie 600-700 USD pentru un calculator şi 800-1000 USD pentru un laptop. Spre deosebire de anul 2006, în 2007 preţul la aceste produse a scăzut şi va scădea şi în acest an. (Cel mai ieftin calculator asamblat costă în jur de 350 USD.). Deşi preţurile scad de la an la an, ele continuă să fie înalte, deoarece a crescut numărul cumpărătorilor care doresc calculatoare mai puternice şi, respectiv, mai scumpe.

Potrivit lui Alexandru Kim, „cererea la laptop-uri a crescut şi va creşte de trei ori în acest an. Raportul dintre cererea la calculatoare şi laptop-uri este de 1:2,5. Dacă calculăm raportul în funcţie de sumă, atunci acesta este de 1:4.” Tendinţa de a procura computere cât mai scumpe, „de lux”, vine de peste hotare, dar şi din dorinţa de a avea un calculator mai performant. Calitatea produselor nu diferă, întrucât toate sunt realizate în aceeaşi regiune – Asia şi sunt utilizate aceleaşi linii tehnologice.

Totuşi, întrebaţi cât de des îşi schimbă moldovenii calculatoarele, răspunsul a fost acelaşi: o dată la 3-4 ani, în cel mai bun caz, sau pe măsură ce acesta iese din uz.

Probleme

Dacă câţiva ani în urmă, piaţa de calculatoare se confrunta cu o criză legată de livrări, intrarea cu mare întârziere pe piaţa noastră a noilor tehnologii (cam cu jumătate de an), acum aceste probleme, practic au dispărut.

Astăzi piaţa de calculatoare din Republica Moldova se confruntă cu haosul creat de către persoanele fizice, care, potrivit lui Sergiu Prepeliţă, „procură de la furnizor un produs pe care îl vând, adăugând 1% la preţ. Respectiv, cumpărătorul nu ştie cine este această persoană şi în cazul în care se defectează obiectul, nu are garanţia că va da de urma acestuia.”

O altă problemă, potrivit reprezentantului Companiei Nippon, care mai persistă, „este, lipsa de informare, anume atunci când vorbim despre asamblarea calculatoarelor. Majoritatea dintre cumpărători nu apelează la un specialist, care ar face o selectare corectă a componentelor, în funcţie de necesităţi. De aceea, 90% dintre cumpărători au avut probleme cu acestea la funcţionare.”

Creşterea investiţiilor, a cererii, dezvoltarea continuă a acestei pieţe a provocat o criză a specialiştilor în domeniu. „În Republica Moldova nu se pune accent pe formarea experţilor în domeniul tehnologiilor informaţionale, iar universităţile nu sunt pregătite pentru aceasta. Doar 10% dintre cei care absolvesc universitatea pot fi consideraţi experţi, 20%- au o pregătire medie, iar restul, 70% – nu au idee de programe, calculatoare. Problema cea mai mare este că statul nu întreprinde nimic pentru a îmbunătăţi situaţia”, este de părere Serghei Tcacenco, consultantul „Datalinie” S.R.L..

Potrivit reprezentanţilor de pe piaţa de calculatoare, o gravă problemă pe această piaţă este lipsa unui organ abilitat care să se ocupe de realizarea rapoartelor despre utilizatori, cumpărători de calculatoare, să monitorizeze companiile şi reţelele de magazine specializate în comercializarea calculatoarelor, să prezinte statistici.

Tendinţe pentru 2008

În acest an, cererea pe piaţa de calculatoare va continua să crească, mai ales la laptop-uri. O dată cu creşterea numărului de utilizatori ai Internetului, creşte şi cererea pentru accesorii (căşti, camere web, microfoane ş.a.) şi printere. Dezvoltarea pieţei de calculatoare în Moldova se orientează spre ţările vecine, unde fiecare al treilea cetăţean are calculator personal. O tendinţă mai nouă, după intrarea Microsoft în Moldova, este legalizarea programelor informaţionale. Se va dezvolta şi piaţa serviciilor, deoarece a crescut şi cererea pe acest segment. „La moment, cele mai solicitate sunt serviciile de reparaţie, post-garanţie, instalare, testare etc.”, susţine Sergiu Prepeliţă.

Ritmul de creştere a pieţei cu cel puţin 10%-20% anual se va menţine şi în următorii ani.

Lideri pe piaţa de calculatoare din Republica Moldova, potrivit experţilor cu care am discutat, sunt: Accent Tehno, Doxy Terra Nippon, Neuron, Red Point ş.a.

 

Autor: Olga CEBANU

Published in: on aprilie 9, 2008 at 11:06 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://olika.wordpress.com/2008/04/09/in-urmatorii-ani-unul-din-trei-moldoveni-va-avea-calculator/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un comentariu